Geschiedenis
De Rode is een gehucht van Glabbeek-Zuurbemde en bevindt zich in het noorden van deze gemeente. De naam Rode verwijst naar het rooien van bomen. Het grensgebied met Meensel was vroeger een bosrijk gebied. Nu is het nog steeds een overwegend landbouwgebied met weiland,akkerbouw en boomgaarden.
De juiste begrenzing is moeilijk te achterhalen maar volgens de volkstelling van 1930 vormen de toenmalige Holeweg (nu Rode), Meenselstraat (nu Rode), Kapellenstraat, Kromstraat, Zevenhoek (nu Attenrodestraat), Baan naar Attenrode (nu Attenrodestraat) en Berg (nu Keiberg) samen het gehucht “RODE”. In 1930 stonden er op de Rode 75 huizen. Nu staan er 102 huizen met 267 bewoners. De meeste familienamen die in 1930 voorkwamen, vind je nog steeds terug.
In de geschiedeniswerken is er niet veel te vinden over de Rode. Een vermeldenswaardig feit is de verkoop op 29 november 1798 van een grote hoeve met 16,5 ha grond voor de prijs van 3775 BEF. Het ging hier over het huidig bedrijf van Geert en Leen Lenaerts-Schrevens (vroeger Ludo Dendooven). In 1930 toen het bedrijf in handen was van de familie Elaerts werkten er daar 6 meiden en knechten.
Oorspronkelijk was er in Glabbeek-Zuurbemde op 3 plaatsen kermis (Grote Steenweg, Dries en Rode). Enkel Rode Kermis overleefde. De ploeg die na de tweede wereldoorlog de kermis op de Rode opstartte bestond oa uit Maurice Degeest (+ 08/08/2019) en Paul Lambrechts (+ maart 2004). Dat de kermis kon blijven bestaan is te danken aan een hele groep vrijwilligers. Vermeldenswaardig hierbij is zeker de jarenlange inzet van Maria Pauwels, uitbaatster van het vroegere cafe Smets. Maria is overleden in 2013. Sindsdien hebben haar dochters, Christianne en Magda, haar taken binnen het kermisgebeuren overgenomen.