Logo DeRodeStoof

Recept Week 6 - 9 december 2016: Kleurrijk glaasje met garnalen - Salade met scampi, appel en curry - Bloemkoolsoep - Medaillon van varkenshaasje met champignonsaus van de chef - Appel crumble met ijs

Kleurrijk glaasje met garnalen

Benodigdheden

  • 8 glaasjes
  • 150gr grijze garnalen
  • 2 appelen
  • 1 eetl citoensap
  • 2 eetl zure room
  • 1 koffielepel kerrie poeder
  • 1 plantje dille

Bereiding:

  • Meng de garnalen met de zure room het kerriepoeder peper en zout
  • Rasp de appelen fijn en meng er het citroensap door
  • Snipper de dille fijn je hebt 2 eetlepels nodig
  • Verdeel de geraspte appel over de aperitiefglazen strooi er telkens wat fijngesnipperde dille over en vul aan met de garnalen in zure room.
  • Werk af met een fijn takje dille

Salade met scampi, appel en curry

Benodigdheden curryvinaigrette voor 4 personen

  • 2 eetlepels mayonaise
  • 1 eetlepel zure room
  • ½ koffielepel currypoeder
  • 1 koffielepel honing
  • 1 scheutje walnotenolie
  • 1 scheutje appelsap
  • 1 scheutje ciderazijn
  • peper
  • zout

Benodigdheden salade voor 4 personen

  • 1 groene appel (bv.Granny Smith)
  • 1 bussel koriander
  • 1 bussel waterkers
  • 1 bakje verse kervel
  • peper
  • zout
  • 4 lente-uitjes   

Benodigdheden scampi voor 4 personen

  • 20 scampi
  • 1 scheutje olijfolie
  • 1 snuifje currypoeder
  • peper
  • zout

Benodigdheden afwerking

  • 30 g voorgebakken uien
  • 1 scheutje olijfolie
  • 1 scheutje ciderazijn
  • peper
  • zout

Bereiding curryvinaigrette:

  1. Gebruik een hoge mengbeker en doe daar de mayonaise, de zure room, de ciderazijn, de walnotenolie en het currypoeder in.
  2. Mix de dressing met de staafmixer.
  3. Voeg een beetje honing toe en een scheutje appelsap. Mix alles tot een smeuïge saus.
  4. Proef het resultaat en kruid de dressing naar smaak met wat peper en zout.

Bereiding salade:

  1. Spoel alle groenten en kruiden. Hou de waterkers niet onder een krachtige waterstraal, want dit is een fragiel plantje. Spoel ze voorzichtig in ruim water.
  2. Neem er een slakom bij en bereid de salade ‘à la minute’. (Als je ze te lang op voorhand klaarmaakt, dan gaat de frisheid helemaal verloren.)
  3. Verwijder het wortelstukje en het donkerste loof van de lente-uitjes. Snij de uitjes diagonaal in heel fijne ringen en leg ze in de slakom.
  4. Pluk de fijne takjes waterkers en koriander. Doe ze samen met de pluksels kervel in de slakom.
  5. Snij de appel eerst in dunne schijfjes, en vervolgens in dikke lucifers. (julienne) Vermijd om de appel te lang op voorhand te snijden. Zoniet risceer je dat de vrucht gaat verkleuren.
  6. Doe de stukjes appel in de slakom, samen met een snuifje zout en wat peper van de molen.

Bereiding scampi:

  1. Ontdooi de scampi en verwijder het pantser van elke grote garnaal.
  2. Snij met een scherp mesje langs de rugzijde van de scampi. Verwijder zorgvuldig het darmkanaal. (Wie daar geen zin in heeft kan ook scampi kopen die op voorhand werden schoongemaakt.)
  3. Zet een braadpan op een hoog vuur, en schenk er een scheutje olijfolie in. Laat de olie heet worden.
  4. Bak de scampi kort en krachtig in de pan. De dikke garnalen horen een krokant korstje te krijgen, zonder dat ze uitdrogen. Het garen gaat behoorlijk snel, dus loop niet weg.
  5. Kruid de scampi tijdens het bakken met een beetje zout, peper en currypoeder.

Afwerking:

  1. Druppel een zuinig scheutje olijfolie en ciderazijn over de sla.
  2. Meng de sla zeer voorzichtig. Doe het gerust met je (propere) handen.
  3. Serveer op elk bord een flinke toef van de salade. Strooi er een beetje gebakken ajuintjes over. (Dit zijn de uitjes die je op hamburgers uit het frietkot aantreft. Ze zijn te koop in de meeste grote supermarkten.)
  4. Leg enkele versgebakken scampi rond de sla en lepel er een beetje dressing over.

Bloemkoolsoep

Benodigdheden voor 4 personen

  • 1 bloemkool
  • 2 wit van prei
  • 400ml kalfsfond
  • 1.5 dl culinaire room
  • peterselie

Bereiding:

Smelt de  boter en een kookpan voeg de in stukken gesneden prei toe en laat  2 min stoven.
Bestrooi met bloem en roer goed om.
Voeg de kalfsfond toe en  de in stukken gesneden bloemkool
Laat gaar koken (ongeveer 15 à 20min) . Mix fijn.
Meng de eierdooiers en de room in een kom en roer er de hete soep onder.
Schep de soep uit en over strooi met fijngehakte peterselie dien op.
Als garnituur kan men fijne aangebakken bloemkool roosjes gebruiken.

Medaillon van varkenshaasje met champignonsaus van de chef

Benodigdheden voor 4 personen

  • 250gr champignons
  • 2 stronken witloof
  • 1/2 broccoli
  • ontbijtspek: 2 stuks
  • medaillon 600gr varkenshaasje
  • 4 wortelen
  • kippenbouillon

Bereiding:

Snij het varkenshaasje in medaillons en wikkel ze in het ontbijtspek en bak het aan in boter
Schil de wortelen en snij in stukken en blancheer ze bak ze daarna wat aan boter met thym
en honing breng op smaak met peper en zout.
Kuis de witloof en snij hem in groffe stukken en bak aan in boter, opsmaak brengen met pezomus zet de gebakken witloof opzij doe hetzelfde met de champignons.

Bereiding saus:

Maak een roux (ongeveer 100gr bloem en 100gr boter voor 1l vocht) voeg de kippenbouillon toe melk en een beetje room en laat in dikken .
Als de saus van dikte is voeg dan de champignons en de witloof toe breng op smaak.
Dresseer het bord met de medaillons de wortelen broccoli en de saus .

Appel crumble met ijs

Benodigdheden voor 4 personen

  • 1kg appelen
  • 250gr bloem
  • 150gr boter
  • 125gr witte suiker
  • 125gr bruine suiker
  • 2 eetlepels rozijnen
  • ½ koffielepel kaneelpoeder
  • 1 zakje vanille suiker
  • 1 eetlepel suiker

Bereiding:

Meng boter suiker en bloem tot een korrelig mengsel
Schil de appelen verwijder het klokhuis en snij in blokjes en stoof ze aan meng met kaneel en voeg de rozijnen toe  (laat de rozijnen even weken)
Doe de appelen in een ovenschotel met anti kleeflaag en meng ze met kaneel en de rietsuiker.
Over strooi met de crumble (mengeling bloem boter suiker)en bak ongeveer 3 min op 180 graden.