Logo DeRodeStoof

Recept Week 5 - 22 november 2016: Groentensoep - Fazant op z’n Brabants - Appeltjes uit de oven

Groentensoep

Benodigdheden voor 12 personen

  • 1 courget 
  • 2 preien 
  • 1 ajuin 
  • erwten 
  • 3 aardappelen 
  • kippenbouillon (2 blokjes) 
  • 2 kippen bouten
  • 4 wortelen

Bereiding:

  • Schil de courget  (hou de schillen bij)
  • Snij het groen van de prei in stukken en was hem snij ook de ajuin en stoof dit alles aan in boter ook het groen van de courget in een aparte kom
  • Snij de wortelen de courget en de aardappelen in kleine brunoise (blokjes)
  • Stoof de groenten aan en voeg ongeveer 2 liter water  en de kippenbouten toe en laat 20min sudderen
  • Als de groene groenten klaar zijn gaan we ze mixen en bij de brunoise voegen op het laatste de erwten toevoegen en even laten meekoken
  • Het kippen vlees in stukjes snijden en als garnituur toevoegen aan de soep

Fazant op z’n Brabants

Benodigdheden voor 4 personen

  • 2 fazanten     
  • 4 stronkjes witloof    
  • 2 el wildglaces   
  • 5 el Madeira    
  • 150gr boter     
  • 500ml room
  • Sap van ½ citroen 
  • pezomus 
  • 200g champignons 
  • 300gr spruitjes schoongemaakt

Bereiding:

Snij de fazant in stukken. Kruid met peper en zout. Bak de stukken fazant aan in boter tot ze mooi
kleuren . Voeg de madeira toe en laat 30 min. afgedekt op een zacht vuurtje garen draai het vlees gereld om.
Maak de witloof schoon en halveer de stronkjes en voeg ze na 15 min toe aan de fazant. Laat 15 min verder garen .Kijk of de witloof gaar is.
Blancheer de  spruitjes in gezouten water.
Bak ondertussen de champignons in boteren in een apart pannetje ook de spruitjes kruid met peper zout en nootmuskaat (pezomus)
Voeg de wild glacé en de room toe aan de fazant. Breng aan de kook en laat verder sudderen op een zacht vuurtje gedurende 5 min.
Breng op smaak met peper en zout en voeg op het laatste moment het citroensap toe.
Serveer met de spruitjes en de champignons. Lekker met denappelkroketjes.

De denappelkroketjes gaan we vervangen vandaag door pastinaak puree

Benodigdheden Pastinaak puree (4 personen):

  • 8  aardappelen 
  • 2 pastinaak wortels 
  • 200ml room of melk  
  • peterselie

Bereiding:

Schil de pastinaak en snij in blokjes  Schil de aardappelen en breng ze aan de kook
Kook ook de pastinaak , wanneer hij gaar is afgieten en samen met de room of melk mixen.
Giet de gare aardappelen af en voeg de gemixte pastinaak toe ook de fijngehakte peterselie en puree alles tot een smeuige  massa   (eventueel melk of boter toevoegen)

Appeltjes uit de oven

Benodigdheden voor 4 personen

  • 4 middelgrote  zoete appels     
  • 4 koffielepels boter 
  • 4 koffielepels bruine suiker 
  • snuifje kaneel
  • 1el fijne suiker  1dl water

Bereiding:

Spoel de appels en wrijf ze droog. Verwijder met een appelboor het klokhuis.
Meng de boter de bruine suiker en de kaneel en vul er de uitgeboorde appel mee .
Zet elke appel op een stuk aluminiumfolie zodat u ze later kan in pakken . Verwarm het water en los de suiker er in op  voor we de folie sluiten overgieten we de appels met een klein beetje suikerwater.
Plaats de ingepakte appels in een oven schotel in een voorverwarmde oven op 180 graden ongeveer 15 min en kijk regelmatig of de appels gaar zijn.
Serveer de appels in de folie op een bord met een bolletje ijscreme.