Logo DeRodeStoof

Recept Week 4 - 8 november 2016: Stoofpotje van scampi, kokos en curry - Slavinken met ajuinsaus en salade - Sabayon van de chef

Stoofpotje van scampi, kokos en curry

Benodigdheden voor 4 personen

  • 20 gepelde scampi’sIMG 0027
  • 250gr gesneden groenten /  2 wortelen  1 rode paprika
  • Olijf olie/sambal
  • 1 Teentje look
  • 1dl kokosmelk ongezoet
  • 0,5 kippenbouillon
  • 1 eetlepel curry poeder
  • Soya scheuten
  • 1 limoen

 

Bereiding:

Marineer de scampi’s in sambal’ olijf olie en een beetje limoensap
Bak de scampi’s kort aan en leg aan de kant
Bak de gesneden groenten aan samen met wat look
Bestrooi met curry en bevochtig  met kippenbouillon en kokosmelk.
Laat dit geheel wat inkoken
Voeg op het einde de scampi toe en kruid af
Dien op met een stuk stokbrood.

Slavinken met ajuinsaus en salade

Benodigdheden voor 12 personen

SlavinkenIMG 0033

  • 1800 g rundergehakt
  • 3 eieren
  • 150 g paneermeel
  • peper
  • zout
  • 48 plakken ontbijtspek
  • boter
  • 9 ajuinen
  • bloem
  • 3 flesjes bruin tafelbier
  • 6 eetlepels perensiroop
  • 6 eetlepels mosterd
  • 3 kruidnagels
  • enkele takjes tijm
  • 12 blaadjes laurier

Kropsla

  • 2 kroppen sla
  • een halve sjalot
  • 6 eetlepels mayonaise
  • 3 eetlepels  dragonazijn
  • peper
  • zout

Afwerken en serveren

  • 48 kroketten
  • zout

Bereiding:

Slavinken

  • Meng het gehakt met het ei en het paneermeel. Kruid met peper en zout. Het mengsel moet goed stevig zijn.

    TIP
    Rundergehakt is droger dan gemengd gehakt. Maar omdat de slavinken omwikkeld worden met spek, is het de beste keuze.

  • Rol 12 ovalen bolletjes van het gehakt. Draai om elke vink twee plakjes ontbijtspek.
  • Smelt een klont boter in een hoge pan. Bak de slavinken eerst op de naad en dan rondom goudbruin.
  • Pel de uien en snijd ze in halve ringen.
  • Haal de slavinken uit de pan. Ze zijn nog niet gaar.
  • Giet wat vet uit de pan als er te veel in zit. Stoof de uien in de pan.
  • Strooi bloem over de uien (‘singeren’). Laat even meebakken zoals een roux. Giet er het tafelbier bij. Breng op smaak met siroop,
  • mosterd, kruidnagel, tijm, laurier, peper en zout.

    TIP
    ‘Singeren’ betekent dat je de ingrediënten bestrooit met wat bloem om later een gebonden saus te krijgen.

  • Leg de slavinken in de saus en zet het deksel schuin op de pan zodat de saus nog wat kan inkoken. Draai de slavinken af en toe om. Laat 15 tot 20 minuten sudderen op een laag vuur.

Kropsla

  • Verdeel de kropsla in aparte blaadjes, spoel ze en laat ze uitlekken.
  • Pel en snipper de sjalot. Snipper de bieslook fijn.
  • Meng de sla met de sjalot
  • Roer de mayonaise los met de azijn. Doe de dressing bij de sla. Kruid met peper en zout. Schep alles voorzichtig door elkaar.

    TIP
    Door een klein beetje azijn bij de mayonaise te doen, maak je een dressing die je veel gemakkelijker mengt met de sla.

Afwerken en serveren

  • Verwarm de friteuse en bak de kroketten. Laat uitlekken op keukenpapier en strooi er wat zout over.
  • Serveer de slavinken met saus, kropsla en kroketten.

Sabayon van de chef

Benodigdheden voor 4 personenIMG 0036

    4 eierdooiers
    4 eierdopjes suiker
    3 eierdopjes witte wijn
    1 dopjes safari
    1 ananas  geschild
    1 scheutje cointreau

 

 

Bereiding:

  1. Zet de pan op het vuur op gemiddelde stand
  2. Doe de eierdooiers  de suiker en de witte wijn in een hoge brede steelpan met ronde randen
  3. Klop met een garde in 8 vormschuim in het ei
  4. Klop het mengsel eerst op het gemiddelde vuur zodat de warmte niet bruusk in het mengsel gaat want dan gaat het eigeel direct garen
  5. en krijg je een korrelige sabayon.
  6. Eenmaal de warmte in het schuim zit zet je het vuur harder zodat het schuim zich vastzet.
  7. De sabayon is klaar zodra je in de 8 vorm de onderkant van de pan ziet
  8. Snij de geschilde ananas in schijven en bak hem lichtjes aan
  9. Leg de ananas schijf op een bord en overgiet met de sabayon.