Logo DeRodeStoof

Recept Week 3 - 2 november 2016: Slaatje met gebakken mosseltjes - Gepaneerde kippen filets met kroketjes - Dessert met gemengd rood fruit

Slaatje met gebakken mosseltjes

Benodigdheden voor 4 personen

  • 1 kg jumbo mosselen
  • 1 fijngesnipperde ui
  • scheutje witte wijn
  • 300 g sla
  • 1 doosje kerstomaatjes
  • enkele takjes verse dille
  • 9 el  bloem
  • 1 koffielepel kerriepoeder
  • mespuntje cayennepeper
  • 1 dl  mayonaise
  • 1 dl room
  • 1 eetlepel geraspte mierikswortel
  • ½ koffielepel  mosterd

Bereiding:

Stoof de uisnippers even aan in hete olie. Voeg de gewassen mosselen toe en overgiet met de wijn. Dek de pan af en stoom de mosselschelpen op een hoog vuur tot ze opengaan. Schud ze regelmatig op.
Laat de mosselen afkoelen en haal ze uit hun schelp.
Meng de bloem met cayennepeper, zout en kerriepoeder.
Meng de mayonaise met de room, mierikswortel en mosterd. Breng op smaak met peper en zout.
Maak de slablaadjes aan met vinaigrette en schik ze samen met de kerstomaatjes op borden.
Wentel de mosselen in het bloem-kruidenmengsel en bak ze goudbruin en krokant in hete olie.
Serveer op een bedje van sla samen met de mierikswortelsaus. Werk af met een takje verse dille.

Vinaigrette voor 10 personen:

10 el azijn
snufje zout
30 el olie
5 tl mosterd
5 tl honing
peper

Gepaneerde kippen filets met kroketjes

Benodigdheden voor 10 personen

  • 1.5kg kippen filetIMG 0005
  • Paneermeel
  • 4 eieren
  • Melk
  • Kippenkruiden
  • Peper en zout
  • Boter
  • Kroketten

 

 

 

Bereiding:

  1. Maak een mengsel van paneermeel en kruiden. Klop de eieren los met een beetje melk.
  2. Draai de kippenfilets in het eieren mengsel en vervolgens in het paneermeel.
  3. Bak de kippenfilets zachtjes aan in een goed geboterde pan. Gebruik genoeg boter of bakstof want het paneermeel neemt veel vocht op
  4. Bak de kroketten en dien het vlees op met de champignonsaus

Champignonroomsaus met asperges voor 12 personen:

  • sjalotten 6   
  • knoflook 3   teentje
  • kippenfond 900   ml    3 à 4 blokjes
  • room 900   ml
  • champignons 900   g
  • citroensap   
  • boter   
  • peper   
  • zout
  • 12  asperges (verse) of 2potten opgelegde asperges
  • Borstel de champignons schoon en snij ze in plakjes. Pel en snipper de sjalot en de knoflook.
  • Verhit wat boter in een pan en bak de champignons in porties goudbruin. Haal ze uit de pan.
  • Smelt opnieuw wat boter in de pan en stoof er de sjalot en de knoflook in glazig. Giet er de fond en de room bij en laat inkoken tot sausdikte.
  • Doe vervolgens de champignons bij de saus en laat nog 3 minuten pruttelen op een zacht vuurtje. Breng de saus op smaak met citroensap, peper en zout voeg op het einde de in stukken gesneden asperges toe en laat even mee opwarmen.

Dessert met gemengd rood fruit

Benodigdheden voor 12 personenIMG 0017

  • 900 g gemengd rood fruit (diepgevroren)
  • 750 g mascarpone
  • 750 g plattekaas
  • 6 eetlepels bloemsuiker
  • 3 vanillestokjes of 6 pakjes vanille suiker
  • 300 g volkorenkoekjes

 

 

 

Bereiding:

  1. Doe het diepgevroren rood fruit in een pot op een zacht vuur. Verander de vruchten in ongeveer 15 minuten in een pruttelende compote. (Roer af en toe.)
  2. Schep de mascarpone en de plattekaas in een schaal en meng beide. De mascarpone zal voor stevigheid zorgen.
  3. Snij de vanillestok overlangs in twee en schraap er de zaadjes uit. Doe ze in het mengsel met verse kaas en roer met de garde  of voeg de vanille suiker toe
  4. Doe de volkoren koekjes in de vijzel (of een pot) en stamp ze tot onregelmatige, maar fijne kruimels.

TIP
Wie van kaneel houdt kan een snuifje kaneelpoeder toevoegen aan de kruimels.

  1. Proef de warme fruitcompote en beslis of je een beetje bloemsuiker wil toevoegen. (De fruitmix hoort wel nog voldoende fris-zuur te smaken.)
  2. Zet de glazen klaar om te serveren.  Lepel het mengel van mascarpone en plattekaas in een spuitzak en knip de top eraf.
  3. Lepel voorzichtig porties warm rood fruit in de glazen.
  4. Spuit een flinke toef mascarponemengsel bovenop de bodem fruitcompote en werk het dessert af met een laag verkruimelde koekjes.
  5. Serveer meteen, want met het warme fruit smaakt het nagerecht eens zo lekker. Maak je het ter voorbereiding van een diner, bewaar het dessert dan in de koelkast.