Logo DeRodeStoof

Recept Week 2 - 25 oktober 2016: Witloofsoep met curry en gerookte zalm - Gegratineerd vispannetje - Choco tiramisu

Witloofsoep met curry en gerookte zalm

Benodigdheden

  • Witloofsoep met curry 
  • 5 stukken grondwitloof
  • 2 uien
  • 2 loskokende aardappelen
  • 2 eetlepels zacht currypoeder
  • 1 l kippen- of groentebouillon
  • verse tijm
  • verse laurier
  • 2 dl room
  • een klontje boter
  • peper
  • zout

Bereiding:

Maak 1liter kippen bouillon klaar 2 blokjes  per 1/2l water los deze op in warm water. De bouillon is de basis voor deze soep.
Pel de uien en snipper ze grof.
Verhit een klontje boter in een ruime stoofpot op een matig vuur. Stoof hierin de stukjes ui  aan, maar let erop dat ze niet kleuren.
Schil de aardappels en snij ze in grove stukken. Voeg ze toe aan de stoofpot met uien en laat alles een paar minuten stoven.
Zet het vuur lager en neem even de tijd om het witloof voor te bereiden.
Hou ongeveer een kwart van het witloof opzij, want dat gebruiken we later als garnituur voor de soep.
Snij het verkleurde uiteinde van de stronkjes witloof en snipper de groente grof. Voeg de stukjes witloof toe aan de stoofpot. Laat de groenten nog 5 minuten meestoven op een zacht vuurtje. Roer alles regelmatig even om .Voeg nu de bouillon toe en laat gaar koken
Bind enkele laurierblaadjes, enkele takjes tijm en enkele peterseliestengels samen tot een bouquet garni. Laat het kruidentuiltje meestoven met de groenten.
Of kruid met peper/zout / laurier / curry

Afwerking:

Men kan de soep afwerken stukjes gerookte zalm en een scheutje sherry

Gegratineerd vispannetje

Benodigdheden voor 4 personen

  • 300g zalmfilet
  • 300gr kabeljauw
  • 4 tongrolletjes
  • 8 scampi
  • 1 ui
  • 2 preiwitten
  • 4 wortelen
  • 1 el bladpeterselie(gehakt)
  • 100gr gemalen kaas
  • 250ml visbouillon
  • 250ml melk of room of half om half
  • 400gr aardappelen
  • Peper zout

 

Bereiding:

  1. Vis bouillon maken en tot 1/3 laten inkoken
  2. Snij de vis in stukjes en kruid met peper en zout
  3. Maak de groenten schoon en snij in julienne
  4. Schil de aardappelen en kook ze gaar .stamp ze fijn roer er wat boterdoor en kruid af met peper en zout. Blancheer (lichtjes koken) de groenten beetgaar in een pan met wat boter hou de groenten apart. Blancheren : lichtjes koken in gezouten water
  5. Maak een roux en voeg de bouillon toe laat indikken en voeg de room of melk toe kruid af.
  6. Voeg de peterselie en de vis en de groenten toe
  7. Vul de vuurvaste ovenschoteltjes en strooi er gemalen kaas over plaats ze in de voor verwarmde oven (180 graden) onder de grill tot ze mooi gekleurd zijn (goud bruin)
  8. Dien op met puree. Je kan de puree ook spuiten.

Choco tiramisu

Benodigdheden voor 6 personen

  • 4 eiwitten
  • 4el poedersuiker
  • 150gr pure chocolade
  • 1,5 dl sterke koffie
  • 3 koffielepels cacaopoeder
  • 1 snuifje zout
  • 2 eetlepels amaretto
  • 200gr mascarpone
  • 1 doos boudoirkoekjes

 

 

Bereiding:

  1. Klop de eiwitten met een snuifje zout op tot sneeuw. Smelt de chocolade au bain Marie of in de microgolfoven opletten dat je hem niet verbrand dus de micro oven niet te hoog zetten
  2. Roer  de suiker en de chocolade door de mascarpone. Spatel er dan voorzichtig het opgeklopt eiwit onder.
  3. Meng de koffie en de amaretto in een bord en dompel er de boudoirkoeken in.
  4. Vul de glazen afwisselend met een laag koekjes en mascarpone beginnen met de koekjes.
  5. Dek af en laat opstijven in de koelkast
  6. Afwerken met cacao poeder net voor het opdienen