Logo DeRodeStoof

Recept Week 1 - 11 oktober 2016: Kervelsoep met groenten in brunoise (blokjes) - Gehakt in pakjes - Chocoladepudding met advocaat en slagroom

Kervelsoep met groenten in brunoise (blokjes)

Benodigdheden voor 12 personen

(Voorzie 1l soep voor 4personen als je het ruim neemt 1l voor 3 personen)

  • 2 preien1
  • 2 ajuinen
  • 8 wortelen
  • (eventueel  groene selder)
  • 6 aardappelen
  • Kervel naar believen
  • 250gr erwten (diepvries of in het seizoen verse)
  • 6 blokjes kippen bouillon
  • Peper/zout

Bereiding:

Was de groenten
Snij de ajuin fijn
Schil  de wortelen en de aardappelen en snij ze brunoise(blokjes)
Snij de prei in fijne stukjes
Stoof de groenten aan in boter ,begin met de ajuin, en wanneer hij glazig is voeg je de andere groenten toe behalve de aardappelen en laat even stoven (sueren)
Los de bouillon blokjes op in warm water en giet dit bij de  aan gestoofde groenten.
Giet daarna de gewenste hoeveelheid water bij en voeg de aardappel stukjes toe .
Wanneer de soep een 10 tal min kookt de erwten toevoegen.
Laat de soep gaar koken en smaak af met peper en zout.
Haal de soep van het vuur en laat even afkoelen en voeg dan al roerend de kervel toe laat de soep nu niet meer koken anders verkleurd de kervel

Gehakt in pakjes

Benodigdheden voor 6 personen

Het gehakt

  • 21uien
  • 1uien
  • 1teentjes look
  • 1 klontjes boter
  • rozemarijn
  • takjes tijm
  • 1 ei (indien gehakt niet bereid is)
  • 2 eetlepels paneermeel
  • zout
  • peper
  • 500 g gemengd gehakt
  • 200gr gezouten spekblokjes (1 doosje)

De groene kool

  • De groene kool
  • 1 mooie groene kolen
  • bicarbonaat
  • zout

De rolletjes

  • 1 klontjes boter
  • nootmuskaat
  • ½ flesje bier (bij voorkeur blonde tripel of donker tafelbier)
  • 3 dl kippenbouillon of kalfsbouillon

De aardappelen

  • olijfolie
  • grof zout
  • peper
  • Provençaalse kruiden

Bereiding:

Het gehakt

  1. Snipper de ui in fijne stukjes. Plet de teentjes look.
  2. Stoof de ui en de look kort in een pannetje met een klontje boter.
  3. Doe het gehakt in een grote mengschaal.
  4. Hak de tijm en de rozemarijn heel fijn.
  5. Voeg de gehakte kruiden en de gestoofde ui en look toe aan het gehakt. Meng alles een eerste keer.
  6. Voeg het ei toe aan het vleesmengsel, meng opnieuw en voeg een beetje paneermeel toe. (Het gehakt mag niet te vochtig zijn.)
  7. Kruid het gehakt met een snuifje zout en voldoende peper van de molen.
  8. Zet het vlees even opzij.

De groene kool

  1. Verwijder de (grote) buitenste bladeren van de groene kool. Die gebruiken we niet.
  2. Pluk nu de rest van de bladeren van de kool. Reken één koolblad per twee rolletjes met gehakt.
  3. Was de koolbladeren indien nodig onder stromend koud water.
  4. Breng een ruime pot water aan de kook en voeg er wat zout en een snuifje bicarbonaat aan toe. (Dat zal ervoor zorgen dat de bladeren mooi groen blijven.)
  5. Kook de bladeren heel kort (blancheren). Reken ongeveer anderhalve minuut tot twee minuten kooktijd.
  6. Giet daarna meteen het water af en spoel de bladeren onder koud stromend water. Zorg ervoor dat de koolbladeren goed afgekoeld zijn.

De rolletjes

  1. Neem een blad en snij het langs de nerf in twee gelijke stukken. Snij vervolgens het dikste deel van de bladnerf af. Je kan ook de gekartelde bladrand een beetje bijsnijden, voor een mooier resultaat.
  2. Leg op elk half koolblad een portie gehakt (ongeveer één volle eetlepel), en rol het vleesmengsel in de kool.
  3. Laat een klont boter smelten in een ruime stoofpot of een grote pan met deksel. Stoof hierin de rolletjes gaar op een matig vuur. Zet het vuur zachter na twee minuten.
  4. Tip: Leg de rolletjes in de pan met de ‘naad’ van het blad naar onder. Zo bakken ze stevig vast. Als je problemen zou hebben, dan kan je de bladeren ook vastprikken met een halve houten tandenstoker.
  5. Rasp wat nootmuskaat over de koolrolletjes, en schenk er nu het bier en de kippenbouillon over tot de koolrolletjes half onder het vocht staan.
  6. Plaats het deksel op de pot of pan en laat alles een kwartiertje smoren.

De aardappelen

  1. Was de aardappelen in voldoende water en snij ze in dikke schijfjes. Als de aardappelen een dunne schil hebben, hoef je ze niet vooraf te schillen.
  2. Verwarm de oven voor op 180°C.
  3. Schik de aardappelschijfjes in een vuurvaste schaal.
  4. Schenk er wat olijfolie over en voeg een snuif grof zeezout toe, samen met peper van de molen. Strooi er ten slotte ook wat Provençaalse kruiden over.
  5. Bak de aardappelschijfjes gedurende 15 tot 20 minuten in de oven van 180°C.

Saus

  1. Bak op voorhand de spekblokjes in wat boter.
  2. Haal de rolletjes uit de pan en houd warm.
  3. Voeg de spekblokjes toe aan het vocht  (je kan eventueel wat mosterd bijvoegen) en bind alles met een roux
  4. Schik de rolletjes op een bord en over saus voeg de aardappelen toe en werk af met wat gehakte peterselie.

Chocoladepudding met advocaat en slagroom

Benodigdheden voor 6 personen3

  • 3/4l volle melk
  • 75g bloemsuiker
  • 1 pakje chocolade pudding poeder (50gr)

Slagroom

  • 250ml slagroom van meer dan 30 %
  • 50 gr  bloemsuiker/1zakje vanille suiker
  • Advocaat naar keuze liefst redelijk vloeibaar

Bereiding:

  1. Breng de melk aan de kook en voeg al roerend de suiker toe.
  2. Hou een 10 tal soeplepels melk apart om het pudding poeder op te lossen
  3. Wanneer de melk kookt pan van het vuur nemen en het opgeloste pudding poeder bij de kokende melk voegen en goed blijven roeren om klonters te voor komen .
  4. Het geheel nog 1 minuut al roerend laten doorkoken.
  5. De pudding in porties verdelen en laten afkoelen

Slagroom

Giet de slagroom en de suiker in een kom en klop stijf opgelet geen boter

Net voor het opdienen gieten we een flinke scheut advocaat op de chocolade pudding en werken af met slagroom eventueel wat geraspte chocolade op de slagroom