Logo DeRodeStoof

Recept Week 5 - 8 december 2015: Juliennesoep - Eendenborst met champagnesaus en Aardappelgratin - Gekarameliseerde vanillepudding

Juliennesoep

Benodigdheden voor 4 personen

DSCI4981

  • 1 courgette
  • 3 wortels
  • 1 prei
  • 1 stengel selder
  • 1 el kervel
  • 1 l  kippenbouillon
  • 1 ajuin
  • vermicelli (naar believe)
  • boter

Bereiding: 

  • Snijd alle groenten in zeer fijne julienne (2à3cm lang 3mm dik) stoof alle groenten aan in wat boter  voeg de  kippenbouillon toe en laat  koken gedurende 15 minuten  als de soep gaar is vermicelli toevoegen en nog 5 min laten koken
  • Af smaken met peper en zout
  • Werk af met de kervel en dien op

Eendenborst met champagnesaus en Aardappelgratin

Benodigdheden Eend voor 4 personen

DSCI4989

  • 2 grote eendenborsten
  • peper
  • zout
  • 15 gr boter

Bereiding Eend:

Kruid de eendenborsten met peper en zout. Zet een kleefpan op een hoog vuur en leg er de eendenborsten op de velkant in. Bak ze 3 à 4 min. aan beide kanten.

Gebruik de juiste pan

Benodigdheden Champagne saus voor 4 personen:

  • 380ml gevogeltefond
  • 150ml champagne   cava of prosecco
  • 1 sjalotje fijn gesnipperd
  • 250ml slagroom

Bereiding Champagne saus:

  • Breng  de  gevogeltefond champagne en sjalot aan de kook
  • Laat dit tot ongeveer tot 1/3 inkoken (duur wel een half uur)
  • Zeef dit om de sjalot te verwijderen
  • Doe terug in de pan en voeg de room toe en laat hem inkoken tot de gewenste saus dikte (ongeveer 15 min)roer regelmatig
  • Proef en smaak af met peper en zout

Benodigdheden Aardappelgratin voor 12 personen:

  • 1800 gr bloemige aardappelen
  • 450 ml melk
  • 450 ml room, 40% vg 6 teentjes
  • knoflook, heel fijn gehakt
  • gemalen gruyèrekaas
  • nootmuskaat peper&zout (pezo)

Bereiding Aardappelgratin:

  • Verwarm de oven voor op 180°.
  • Schil de aardappelen en snij ze in schijfjes, spoelen onder koud water om het zetmeel te verwijderen.
  • Boter een ovenschaal in met solo vloeibaar en strooi er de gehakte knoflook in.
  • Schik de aardappelschijfjes dakpansgewijze in de ovenschaal.
  • Maak nu een room/melk mengsel. Een goede verhouding is om ongeveer de helft vocht te gebruiken als er aardappelen gebruikt zijn. Dus voor 600 gr aardappelen, 300 gr room/ melk mengsel. Breng het room/melkmengsel aan de kook, kruid met pezo en nootmuskaat.
  • Giet dit mengsel over de aardappelen.
  • Opgelet: de aardappelen moeten ongeveer, iets minder dan helemaal onderstaan met het room/melkmengsel.
  • Bestrooi met de gruyère en plaats ongeveer 40 minuten in de oven, gaartijd hangt af van type oven.Nog even opletten, een gratin heeft de slechte gewoonte om zeer sterk te schuimen tijdens het kookproces.
  • Als de schaal met aardappelen te hoog gevuld is zal het room/melkmengsel overkoken en op de bodem van de oven een rokende zwarte kwalijk ruikende massa vormen. Neem daarvoor de nodige voorzieningen zoals een laagje aluminiumfolie op de bodem van de oven te leggen of gebruik een hogere ovenschaal. Maar dit laatste presenteert niet mooi en als de massa overgelopen is ziet de schaal er ook maar vies uit.
  • U kunt dan wel 4 porties aardappelgratin overhevelen naar 4 voorverwarmde kleinere schaaltjes, nog een beetje room en kaas erover, en even onder de grill zetten.Tip: indien u het wachten op de gratin wil inkorten, kook dan de geschilde maar ongesneden aardappel ongeveer 5 minuten in ruim gezouten water, laat afkoelen en snij dan in schijfjes.

Gekarameliseerde vanillepudding

Benodigdheden voor 8 personen

DSCI4995

  • 2l melk
  • 200gr suiker
  • 2 zakjes vanillepoeder
  • 2 zakjes vanillesuiker

Bereiding:

  • Doe de suiker in een pan met een beetje water( 2à3 koffielepels) en laat de suiker karameliseren (voorzichtig zijn)
  • Wanneer de suiker gekarameliseerd is voorzichtig de melk toevoegen en al roerend aan de kook brengen. (wat melk overhouden om de vanillepoeder op te lossen)
  • Wanneer de melk kookt pan van het vuur nemen en het losgeklopte vanillepoeder al roerend toevoegen daarna de pan terug op het vuur zetten alles lichtjes laten opkoken goed roeren om aanbranden te voorkomen .Van het vuur nemen en nog even roeren.

Bereiding Slagroom:

  • Klop room met wat suiker op tot hij stijf is (let op geen boter kloppen tijdig stoppen dus)

Giet de pudding in kommetjes en werk af met wat slagroom