Logo DeRodeStoof

Recept Week 1 - 13 oktober 2015: Butternut (pompoen) soep - Varkensvlees op zuiderse wijze met knolselderpuree - Vanillepudding op een bodem van gestoofde appeltjes met een vleugje kaneel

Butternut (pompoen) soep

Benodigdheden voor 8 personen

  • Klontje boterDSCI4375
  • 2 dikke ajuinen
  • 2 teentjes knoflook of 1 dikke
  • 2 butternut pompoenen
  • 2 wit van prei
  • 3 dikke aardappelen
  • 3 l water (1l water = 3 personen)
  • 4 blokjes kippenbouillon
  • Snuifje laurierpoeder
  • Peper en zout
  • 1 takje rozemarijn
  • Geraspte kaas en peterselie

Bereiding:

Snij de butternut pompoenen in vier en schil deze. Verwijder vervolgens zorgvuldig de pitten en snij het pompoenvlees in blokjes.

Bak de gesneden ajuin samen met de knoflook aan en stoof dan de klein gesneden butternut en de gewassen en gesneden prei in de soepketel. Als dit geheel gestoofd is voeg je het water, de bouillonblokjes en de blokjes aardappel toe. Het is beter de aardappel niet mee te stoven, zodat het zetmeel van de aardappels een betere binding van de soep kan realiseren. Voeg peper, zout, laurierpoeder toe en legt er ook het takje rozemarijn bij. Laat dit alles doorkoken tot de groenten gaar zijn.

Haal het overgebleven takje rozemarijn eruit en mix je soep grondig met een staafmixer. Indien je met laurierbladeren werkt in plaats van laurierpoeder, dan moet je deze uiteraard ook verwijderen vooraleer de soep te mixen.

Breng eventueel verder op smaak indien nodig.

Na het warm opdienen strooi je per bord wat geraspte kaas en wat gehakte peterselie.

Varkensvlees op zuiderse wijze met knolselderpuree

Benodigdheden voor 8 personen

  • 8 spieringenDSCI4378
  • 6 wortelen
  • Pijpajuin
  • 2 à 3 ajuinen
  • Puntpaprika
  • Teentje look (naar eigen smaak)
  • 1 courget
  • 2 potten tomatenstukjes (+ basilicum)
  • Kalfsfond (2 à 3 koffielepels)
  • 1 doosje champignons
  • Geraspte kaas
  • Boter of margarine

Bereiding:

Groenten wassen en snijden in brunoise (kleine blokjes), vetstof in de pan doen ajuin, look, wortelen en de rest van de groenten aan stoven en blussen met kalfsfond (2 à 3 koffielepels naar eigen smaak). De champignons en de tomatenstukjes toevoegen en dit alles op een zacht vuurtje laten garen. Af en toe roeren en kruiden naar smaak .

Vlees kruiden en aanbakken.

Als de groenten beetgaar zijn worden ze in de ovenschotel gedaan. We bedekken de bodem met saus en leggen het vlees erop. Zo kan het vlees niet aanbranden in de oven. De rest van de saus wordt over het vlees gegoten. Even laten afkoelen en dan de geraspte kaas er over strooien.

Schotel in de voorverwarmde oven plaatsen gedurende een half uur (op 160°).

Aardappelen en knolselder schillen en in stukken snijden. Alles laten gaar koken afgieten en pureren. Afwerken met boter en eventueel warme melk toevoegen (geen koude, anders koelt de puree teveel af). Indien je de puree achteraf wenst op te warmen kun je steeds wat melk bijvoegen zodat hij voldoende vochtig en smurig blijft.

Men kan de knolselder vervangen door peterselie. De gehakte peterselie niet aanstoven anders wordt bij bruin van kleur. De peterselie voor het pureren van de aardappelen toevoegen en alles samen pureren.

Puree afkruiden naar smaak met peper, zout en muskaatnoot (pezomus)

Vanillepudding op een bodem van gestoofde appeltjes met een vleugje kaneel

Benodigdheden voor 8 personenDSCI4366

  • 2 appelen
  • 2 liter halfvolle melk
  • 200 gram suiker
  • 2 zakjes vanillepoeder
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • Kaneelpoeder

 

Bereiding:

Appelen

Appelen schillen en in kleine blokjes snijden. De appelblokjes aanstoven in boter en bestrooien met een snuifje kaneel. Kaneel smaakt sterk door, dus opletten met de hoeveelheid. Als de appelblokjes beetgaar zijn, van het vuur nemen en verdelen in de dessertkommetjes (bodem bedekken).

Vanillepudding

Melk in de pan gieten. Hou een klein deel van de melk over om het vanillepoeder op te lossen. Breng de melk, samen met de suiker en de vanillesuiker, aan de kook. Wanneer de melk kookt neemt men de pan van het vuur en voegt men het losgeklopte vanillepoeder al roerend toe aan de melk. Dit mengsel wordt vervolgens terug op het vuur gezet en al goed roerend (voorkomt aanbranden) lichtjes aan de kook gebracht. Daarna de pan terug van het vuur nemen en nog even naroeren.

De warme pudding verdelen over de appelblokjes in de dessertkommetjes. Het geheel laten afkoelen.

Men kan de pudding eventueel bestrooien met een fijngemalen speculaaskoekje.