Logo DeRodeStoof

Recept Week 5 - 5 december 2017: Witloofslaatje met appel, walnoot, oude kaas en spekjes - Shepherd’s Pie - Gepocheerde peer met witte chocoladecrème en ijs

Witloofslaatje met appel, walnoot, oude kaas en spekjes

Ingrediënten

  • belegen kaas in blok (bv. Brugse kaas) 200gr
  • 1 sjalot
  • 50 g walnoten
  • 3 stronkjes witloof
  • 1 scheutje walnotenolie
  • 1 scheutje ciderazijn
  • 1 scheutje appelsap
  • 3 eetlepels zure room
  • 4 sneetjes spek
  • honing
  • peper
  • zout
  • rozijnen
  • tuinkers
  • optioneel kervelpluksels (wilde of Romeinse kervel)

Voorbereiding

  • 4 sneetjes spek

Verwarm de oven voor op 170°C. Leg de reepjes spek op een vel bakpapier of op een siliconenmatje, en bak ze krokant in de hete oven (ongeveer 10-12 minuten).

De dressing

  • 3 eetlepels zure room
  • 1 scheutje appelsap
  • 1 scheutje ciderazijn
  • 1 scheutje walnotenolie
  • honing

Intussen maken we de dressing klaar. In een mengbeker doe je de zure room, het appelsap, een flinke scheut walnotenolie, een scheutje ciderazijn en de honing.

  • peper
  • zout

Mix de dressing met de staafmixer, proef en voeg naar smaak een beetje zout en peper van de molen toe.

Het witloofslaatje

  • 3 stronkjes witloof

Snij de stronkjes witloof eerst middendoor en vervolgens in niet te fijne onregelmatige stukken. Doe het witloof in een grote slakom. Snij de appel in fijne reepjes (julienne) en voeg ze bij het witloof. Schillen is niet nodig.

Kooktechniek Brunoise

  • 50 g walnoten
  • rozijnen
  • tuinkers

Strooi een handje rozijnen en de fijngesneden walnoten in de sla, samen met de pittige tuinkers.

  • 1 sjalot
  • optioneel kervelpluksels (wilde of Romeinse kervel)

Snipper de sjalot fijn, en werk er de sla mee af. Als je de kervel in huis hebt, voeg dan de fijne pluksels toe. Meng alles.

  • 200 g belegen kaas in blok (bv. Brugse kaas)

Haal er de belegen kaas bij. Gebruik een dunschiller om snippers kaas over de sla te strooien.
Snij de krokante sneetjes spek in kleine stukjes en voeg ze toe aan de sla.
Giet de dressing over de gemengde witloofsalade, en klaar! Serveer de witloofsla in een soepkom of een diep bord.

Shepherd’s Pie

Benodigdheden voor 4 personen

  • 600gr gemengd gehakt of lamsgehakt
  • 100gr gerookt spek
  • 3 tomaten / 1 ui / 2 dikke wortelen
  • 2 el geconcentreerde tomaten puree 1 el kerriepoeder
  • 1200 gr loskokende aardappelen
  • 60ml melk 70gr boter 1 eigeel
  • 120gr gruyère
  • Olijfolie peper zout muskaatnoot (pezomus)
  • 100gr doperwten
  • 100gr groenten naar keuze bv pastinaak raapjes
  • 2 teentjes look

Bereiding

  • Schil de wortelen en snij ze in brunoise ( blokjes). Stoof ze samen aan met de fijn gesnipperde ui in een scheutje olijfolie. Haal nadien uit de pan.
  • Verhit terug olijfolie in de pan en voeg gerookt spek toe .Laat dit kort bakken en voeg het gehakt toe. Laat mee bakken, roer tussendoor het gehakt los met een vork.
  • Voeg de wortelen en de ui opnieuw toe bestrooi alles met kerrie poeder. Pers de koflook teentjes erbij en roer goed om. Voeg de tomatenpuree en de in stukjes gesneden tomaat toe ( de tomaat emonderen (ontvellen) en dan in blokjes snijden).en laat 15 min sudderen.
  • Kook ondertussen de aardappelen gaar in gezouten water. Giet de aardappelen af en plet ze fijn met een pureestamper. Spatel de melk boter eigeel en 1/3 van de gruyèrekaas door de aardappelpure en breng daarna op smaak met pezomus.
  • Meng de erwten en de groenten naar keuze onder het gehakt en verdeel in een ovenschote.verdeel de puree erover en bestrooi deze met kaas en laat 15 minuten bakken op 200 graden
  • Serveer met een frisse salade

Gepocheerde peer met witte chocoladecrème en ijs

Ingredienten voor 6 personen

  • Gepocheerde peer: 3 peren, 3 dl water, 20g suiker
  • Chocoladecrème: 2dl melk, Pakje vanillesuiker, 20 g suiker, 2 eierdooiers, 80g witte chocolade, 2 dl room
  • Afwerking: IJs, Cacaopoeder

Bereidingswijze

  • Water met suiker aan de kook brengen.
  • Peren schillen, halveren, klokkenhuis verwijderen en de peren in de kokende suikersiroop 7 minuten laten sudderen. Schep ze uit het vocht en laat afkoelen.
  • Chocoladecrème:
    • Maak engelse crème: breng de melk aan de kook.
    • Klop ondertussen de eierdooiers met de suiker wit schuimig.
    • Voeg de melk onder voortdurend roeren toe.
    • Laat de crème twee minuten op zacht vuurtje onder voortdurend roeren indikken, neem van het vuur, giet in een kom en voeg de in stukjes gebroken chocolade toe. Roer tot de chocolade gesmolten is en laat volledig afkoelen.
    • Klop de room op en spatel hem door de crème.
    • Verdeel de crème over de borden.
  • Afwerking:
    • Snij de peren waaiervormig en leg ze op de borden.
    • Werk af met een bolletje ijs, cacaopoeder en eventueel vers fruit.