Logo DeRodeStoof

Recept Week 3 - 7 november 2017: Bordje met haring, appel en rode biet - Kippenreepjes in deegjasje met portosaus - Perzik Tiramisu

Bordje met haring, appel en rode biet

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 opgelegde rode biet (bokaaltje)
  • 4 zure haringfilets uit een bokaal
  • 1 appel
  • 3 dl zure room
  • 1 vloeibare honing
  • peper
  • zout

Bereiding

  • De rode biet in schijfjes snijden, de haringen in reepjes van 1 cm en de ongeschilde appel in fijne reepjes.
  • De zure room mengen met de honing, peper en zout.
  • ¾ van de rode biet, ¾ van de haringen ¾ van de appel met het roommengsel mengen en in 4 glaasjes verdelen.
  • Druppel enkele druppels citroen op de overgehouden appel en werk de bovenkant van de glaasjes af met de overige haring, rode biet en appel.

Kippenreepjes in deegjasje met portosaus

Benodigdheden voor 4 personen

  • ½ kg kipfilet. geut olie. peper. zout. kurkuma. paprikapoeder
  • Geut olie. 2 uien. 1 paprika. 75 g rozijnen. 2 el tomatenpuree. 2 el sojasaus.peper. zout. 1 tl suiker
  • 4 lapjes schilferdeeg van 10/10 cm. 1 ei
  • Saus: 2dl porto. 1 dl water. ½ kippenbouillonblokje. 1 el balsamico azijn. 2 dl room. 1 el instant maïzena. peper. zout

Bereiding

  • De kipfilets in repen snijden, kruiden en kort bruinen in olie. Bewaar het bakvet voor de saus, leg het vlees op een bord en laat afkoelen.
  • Snijd de groenten in kleine blokjes en fruit ze in olie, voeg de rozijnen, de tomatenpuree en de sojasaus toe en laat 5 minuten stoven. breng op smaak en laat afkoelen.
  • Smeer de boorden van de deeglapjes in met losgeklopt ei.
  • Verdeel de kippenreepjes en de groenten over de deeglapjes en vouw toe. Druk de randen goed aan en maak bovenaan een opening om de damp te laten ontsnappen.
  • Smeer het deeg in met losgeklopt ei, leg de gebakjes op bakpapier en bak ze net voor het opdienen in een voorverwarmde oven van 200°C gedurende 15 minuten.
  • Saus: blus het bakvet met de porto en roer het aanbaksel goed los. Voeg de overige ingrediënten toe en laat inkoken tot een gebonden saus. Breng indien nodig op smaak met peper en zout.
  • Dien de gebakjes op met de saus, sla, tomaat en eventueel met kroketjes, frieten of rijst.

75gr rijst per persoon

  • Was de rijst kook de rijst gedurende 10 min haal de pan van het vuur en laat de rijst nog 10 min in het warme water met gesloten deksel en giet hem dan af.

Perzik Tiramisu

Ingredienten voor 4 porties

  • 1 l blik perziken
  • 450 g vanille kwark
  • 250 g mascarpone
  • 2 kopjes koude sterke koffie
  • 1 pak lange vingers
  • 1 zakje geschaafde amandelen (75 g)
  • 2 theelepels kaneel
  • Ondiepe rechthoekige schaal of glazen cakevorm

Bereiding

  1. Laat de perziken uitlekken en snijd ze in partjes.
  2. Meng de kwark en kaneel door de mascarpone.
  3. Doop de lange vingers in de koffie en leg ze op de bodem van een ondiepe rechthoekige schaal. Gebruik eventueel een glazen cakevorm.
  4. Bedek de lange vingers met de vruchten.
  5. Verdeel het mascarponemengsel over de perziken. Zet het gerecht koel weg.
  6. Rooster de geschaafde amandelen even in een droge koekenpan. Bestrooi het dessert ermee.