Logo DeRodeStoof

Recept Week 6 - 24 mei 2017: Zalmtortilla - Stoofpotje van scampi, kokos en curry - Paprikasoep met kruidenkaas - Gevulde kippenfilet met dragonsausje - Sabayon van de chef met aardbeien

Zalmtortilla

Ingrediënten voor 20 porties

  • 2 tortilla's
  • 2 ons gerookte zalmfilet
  • roomkaas

Bereiding

  1. Besmeer de tortilla's met roomkaas.
  2. Doe hierop de plakjes zalm.
  3. Rol de tortilla's stevig op en snij diagonaal in stukjes van ca. 1,5 cm. dikte.

Stoofpotje van scampi, kokos en curry

Benodigdheden voor 4 personen

  • 20 gepelde scampi’s
  • 250gr gesneden groenten /  2 wortelen  1 rode paprika
  • Olijf olie/sambal
  • 1 Teentje look
  • 1dl kokosmelk ongezoet
  • 5 dl groenten bouillon
  • 1 eetlepel curry poeder
  • Soya scheuten
  • 1 limoen

Bereiding

  • Marineer de scampi’s in sambal’ olijf olie en een beetje limoensap
  • Bak de scampi’s kort aan en leg aan de kant
  • Bak de gesneden groenten aan samen met wat look
  • Bestrooi met curry en bevochtig  met groenten bouillon en kokosmelk.
  • Laat dit geheel wat inkoken
  • Voeg op het einde de scampi toe en kruid af
  • Dien op met een stuk stokbrood.

Paprikasoep met kruidenkaas

Ingredienten voor 4 personen

  • 1 l kippenbouillon
  • 1 uien
  • 1 teentjes look
  • 2 rode paprika's
  • 3 eetlepels boter
  • 1 eetlepel currypoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 2 dl witte wijn
  • laurierblaadje
  • verse tijm
  • peterseliestelen
  • 100 g kruidenkaas
  • peper
  • zout

Bereiding

  1. Los 2 blokjes kippen bouillon op in 1 liter water
  2. Pel de uien en snij ze grof.  Pel de knoflookteentjes en snij in stukjes.
  3. Halveer de paprika’s en snij er de zaadlijsten uit. Verwijder ook de witte vliesjes binnenin. Snij de groente grof.
  4. Smelt een klontje boter in een ruime stoofpot, op een matig vuur.  Stoof de stukken ui, look en paprika in de hete boter, tot ze bijna gaar zijn. Roer regelmatig in de pot.
  5. Voeg het currypoeder en het paprikapoeder toe. Roer alles om . Laat alles even pruttelen.
  6. Maak een bouquet garni van enkele laurierblaadjes, takjes verse tijm en (indien beschikbaar) peterseliestelen. Bind alles samen met een eindje keukentouw.

Kooktechniek Bouquet garni
Een bouquet garni is een kruidentuiltje. Met keukentouw bind je een paar blaadjes laurier en enkele takjes verse tijm samen, zodat je de kruiden achteraf makkelijk uit je bereiding kan halen. Heb je geen kruidentuin en bewaar je je verse kruiden in de koelkast? Wikkel ze dan in keukenpapier en maak dat een klein beetje nat. Zo blijven ze veel langer vers.

  1. Schenk de kippenbouillon bij de gestoofde groenten. Laat alles pruttelen op een zacht vuur, gedurende 20 à 30 minuten.
  2. Haal het bouquet garni uit de pot en mix de soep glad met een staafmixer.
  3. Zeef de soep zodat bv. stukjes schil van de paprika’s verwijderd worden.
  4. Voeg de kruidenkaas toe en mix de soep nog even. Gebruik een hoeveelheid kruidenkaas naar persoonlijke smaak.  Kruid de soep met wat zout en peper van de molen. Proef regelmatig.

Gevulde kippenfilet met dragonsausje

Benodigdheden voor 4 personen

  • 3 kippenfilets
  • 150gr kruidenkaas
  • 500gr champignons
  • Peterselie
  • 12 sneetjes ontbijtspek
  • Verse dragon
  • 100 ml parmalat room
  • 400 dl kippenbouillon

Bereiding

  • Kippenfilet insnijden en er een zakje van maken.
  • De kippenfilet op vullen met de kruidenkaas
  • De kippenfilet nu in  sneetjes ontbijtspek rollen en alles vastmaken met een tandenstoker.
  • De kippenfilet aanbakken en in de ovenschaal zetten en afbakken in de oven( kan ook verder in de pan).
  • De champignons snijden(nooit wassen wel afborstelen)en stoven en afwerken met een beetje bouillon eventueel bij binden.
  • De kippenfilet in schijven snijden.
  • Borden dresseren en opdienen.

De saus

  • Bak de champignons aan in het vocht waarin de kippenfilet is gebakken.
  • Voeg de gebakken champignons toe aan de bouillon samen met de parmalat en de roomkaas en laat lichtjes inkoken.
  • Voeg pas net voor het opdienen de fijn gesneden dragon toe (anders verkleurd hij te fel)

Sabayon van de chef met aardbeien

Benodigdheden voor 4 personen

  • 4 eierdooiers
  • 4 eierdopjes suiker
  • 3 eierdopjes witte wijn
  • 250gr verse aardbeien
  • 1 scheutje cointreau

Bereiding

  • Zet de pan op het vuur op gemiddelde stand
  • Doe de eierdooiers  de suiker en de witte wijn in een hoge brede steelpan met ronde randen
  • Klop met een garde in 8 vormschuim in het ei
  • Klop het mengsel eerst op het gemiddelde vuur zodat de warmte niet bruusk in het mengsel gaat want dan gaat het eigeel direct garen en krijg je een korrelige sabayon.
  • Eenmaal de warmte in het schuim zit zet je het vuur harder zodat het schuim zich vastzet.
  • De sabayon is klaar zodra je in de 8 vorm de onderkant van de pan ziet
  • Snij de aardbeien in stukken en schik ze op een diep boord en overgiet met de sabayon.
  • Men hier eventueel een bolletje ijscrème bij serveren