Logo DeRodeStoof

Recept Week 4 - 25 april 2017: Preisoep met katenspek - Asperges met gebakken zalm en yoghurtsausje - Sappige fruitsalade

Preisoep met katenspek

Ingrediënten 4 personen

  • ½ knolselderij
  • 200 gr prei (fijngesneden)
  • 750 ml bouillon
  • Scheut room
  • 1 uitje
  • 1 eetlepel olie
  • 4 plakken katenspek ( Katenspek is gekookt en daarna gerookt doorregen spek uit de buikstreek van een varken.)
  • croutons

Bereiding

Bak het spek krokant in een droge koekenpan en laat uitlekken op een keukenpapiertje. Schil de knolselderij en snijd in blokjes. Snipper ook de ui. Fruit de ui aan in een soeppan met een klein scheutje olie. Voeg de knolselderij toe en bak kort mee. Voeg dan ook de prei toe.

Giet de bouillon er bij en laat 20 minuutjes zachtjes pruttelen. Pureer de soep glad met een staafmixer en roer de room er door. Serveer de soep in een glaasje of kommetje met een plakje gebakken katenspek en wat croutons. Garneer eventueel met wat verse prei.

Asperges met gebakken zalm en yoghurtsausje

Ingrediënten 4 personen voor de asperges

  • 800 g Belgische asperges
  • 600gr aardappelen

Ingrediënten 4 personen voor het yoghurtsausje

  • 2 el Griekse yoghurt
  • 2 el verse mayonaise
  • 1/2 komkommer
  • enkele takjes bieslook
  • enkele takjes krulpeterselie
  • citroensap van 1/3 citroen of limoen
  • vers gemalen peper
  • een snuifje Fleur de sel

Ingrediënten 4 personen voor de gebakken zalm

  • 4 moten wilde zalm
  • een klontje boter
  • vers gemalen peper
  • een snuifje zeezout

Ingrediënten 4 personen voor het spiegelei

  • 4 eieren
  • een klontje boter
  • vers gemalen peper
  • een snuifje zeezout
  • een mespunt currypoeder

Bereiding

  1. Bereid de asperges: Maak de asperges schoon. Schil rondom van de punt naar beneden. Snij het 'kontje' eraf en bewaar samen met de schillen voor een asperge bouillon.  
  2. Breng een ruime pot gezouten water aan de kook. Kook de asperges gaar (ze zijn gaar wanneer ze lichtjes buigen, 6 à 8 minuten afhankelijk van de dikte) en haal ze voorzichtig met een tang (neem de onderkant vast) uit de pot en leg ze op een vaatdoek.
  3. Maak het yoghurtsausje: Rasp de komkommer en hak de kruiden fijn.
  4. Meng met de rest van de ingredienten en breng op smaak met vers gemalen peper en fleur de sel.
  5. Bak de zalm: Snij de zalm in blokjes. Laat de boter smelten in een hete pan, voeg een scheutje olijfolie toe en bak de zalmblokjes kort. Kruid met vers gemalen peper en zeezout.
  6. Bak het spiegelei: Breek elk ei apart in een kommetje. Verhit de boter in een koekenpan en zet er de dresseerringen op. Schenk de eitjes in de dresseerringen en bak ze mooi krokant. Breng op smaak met versgemalen peper, zeezout en currypoeder.
  7. Werk af: Verdeel de asperges met de zalmblokjes over grote borden en werk af met het yoghurtsausje. Serveer met het spiegelei en mosterdblad.  
  8. Schil de aardappelen en kook ze niet te gaar en laat afkoelen.
  9. Snij de aardappelen in schijven en bak ze aan

Sappige fruitsalade

Ingrediënten voor 6 porties

  • 1 blikje (425 gr) ananasstukjes in eigen sap  (mag ook verse ananas zijn)
  • 1 appel, geschild, klokhuis verwijderd en in stukjes
  • 1 sinaasappel, geschild, in partjes, het sap bewaard
  • 1 banaan, in plakjes
  • 150 gr pitloze groene druiven, gehalveerd
  • 250gr aardbeien (seizoen)
  • 200ml room  35 of  40 % vetgehalte
  • Eventueel een muntblaadje om af te werken

In een grote kom ananas, appel, sinaasappel, banaan en druiven omscheppen om te mengen. Het sap van ananas en sinaasappel toevoegen en laten afkoelen alvorens op te dienen.

Klop de slagroom en werk af