Logo DeRodeStoof

Recept Week 2 - 21 maart 2017: Paprikasoep met kruidenkaas - Ovenschotel met balletjes - Koffiemousse verkeerd

Paprikasoep met kruidenkaas

Ingredienten voor 4 personen

  • 1 l kippenbouillon
  • 1 uien
  • 1 teentjes look
  • 2 rode paprika's
  • 3 eetlepels boter
  • 1 eetlepel currypoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 2 dl witte wijn
  • laurierblaadje
  • verse tijm
  • peterseliestelen
  • 100 g kruidenkaas
  • peper
  • zout

Bereiding soep

  1. Los 2 blokjes kippen bouillon op in 1 liter water
  2. Pel de uien en snij ze grof.  Pel de knoflookteentjes en snij in stukjes.
  3. Halveer de paprika’s en snij er de zaadlijsten uit. Verwijder ook de witte vliesjes binnenin. Snij de groente grof.
  4. Smelt een klontje boter in een ruime stoofpot, op een matig vuur.  Stoof de stukken ui, look en paprika in de hete boter, tot ze bijna gaar zijn. Roer regelmatig in de pot.
  5. Voeg het currypoeder en het paprikapoeder toe. Roer alles om . Laat alles even pruttelen.
  6. Maak een bouquet garni van enkele laurierblaadjes, takjes verse tijm en (indien beschikbaar) peterseliestelen. Bind alles samen met een eindje keukentouw.

Kooktechniek

Bouquet garni

Een bouquet garni is een kruidentuiltje.
Met keukentouw bind je een paar blaadjes laurier en enkele takjes verse tijm samen, zodat je de kruiden achteraf makkelijk uit je bereiding kan halen.
Heb je geen kruidentuin en bewaar je je verse kruiden in de koelkast? Wikkel ze dan in keukenpapier en maak dat een klein beetje nat. Zo blijven ze veel langer vers.

  1. Schenk de kippenbouillon bij de gestoofde groenten. Laat alles pruttelen op een zacht vuur, gedurende 20 à 30 minuten.
  2. Haal het bouquet garni uit de pot en mix de soep glad met een staafmixer.
  3. Zeef de soep zodat bv. stukjes schil van de paprika’s verwijderd worden.
  4. Voeg de kruidenkaas toe en mix de soep nog even. Gebruik een hoeveelheid kruidenkaas naar persoonlijke smaak.  Kruid de soep met wat zout en peper van de molen. Proef regelmatig.

Ovenschotel met balletjes

Ingredienten voor 4 personen

  • gemengd gehakt 400 g
  • aardappelen (in plakjes) 400 g
  • broccoli (in roosjes) 250 g
  • wortelen (in plakjes) 2   
  • tomaten (kleine) 250 g   
  • eieren 3   
  • room 200 ml
  • kaas (geraspt) 150 g
  • boter   
  • paneermeel 3 el
  • peterselie (gehakt) 1   el
  • nootmuskaat   
  • peper   
  • zout

Kook alle groenten en de aardappelen beetgaar. Verwarm de oven voor op 180°C.
Meng het gehakt met 1 ei, het paneermeel, de peterselie . Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Rol er balletjes van en bak ze goudbruin in boter.
Doe de balletjes en groenten samen in een beboterde ovenschaal.
Klop 2 eieren los met de room, peper, zout en nootmuskaat. Giet over de groenten en bestrooi met de kaas. Zet 30 minuten in de oven. Garneer met een plukje groen.

Koffiemousse verkeerd

Ingredienten 4 personen koffiemousse

  • 3 eieren
  • 90 g suiker
  • 15 cl koffie
  • 15 cl room
  • 2 blaadjes gelatine (ong. 3,5g/stu)

Ingredienten 4 personen vanilleroom

  • 30 cl room
  • 60 g suiker
  • 1 vanillestokje
  • 10 g gemalen koffie
  • 4 chocolade koffiebonen

De koffiemousse

  1. Week de gelatine enkele minuten in een kom met water tot de blaadjes zacht worden. Let erop dat de blaadjes gelatine helemaal ondergedompeld zijn.
  2. Scheid de dooiers en de eiwitten.
  3. Klop in een mengkom de suiker en de eigelen wit tot een ‘ruban’, zo’n bleke egale massa. Hiervoor kan je een keukenrobot of een handmixer gebruiken.

Voor de ruban eerst het eigeel en dan de suiker toevoegen

  1. Neem de gelatine blaadjes uit het water, knijp ze uit en doe ze in een kop hete koffie. Roer tot de gelatine opgelost is. Laat de koffie nadien lauw worden.
  2. Klop de eiwitten stijf met een propere klopper in een vetvrije pot. Je kunt de klopper en de pot eventueel inwrijven met enkele druppels citroensap. Dit fixeert het eiwit waardoor het nog beter opklopt.
  3. Meng de lauwe koffie (waarin de gelatine is opgelost) onder de ruban.
  4. Spatel de helft van de opgeklopte eiwitten onder het koffiemengsel. Maak grote bewegingen zodat je er zuurstof onder mengt en het geheel mooi luchtig wordt. Spatel er vervolgens de rest van de opgeklopte eiwitten onder. Doe het voorzichtig en neem er de tijd voor, zodat je een luchtige en egaal gemengde mousse krijgt.
  5. Klop de room half op. Dit duurt ongeveer ongeveer 2 minuten. Spatel de room, die nu ongeveer de dikte van yoghurt heeft, onder het mengsel.
  6. Vul een typisch glas voor ‘caffé macchiato’ voor ¾ met de koffiemousse. Laat de mousse minstens 2 uur opstijven in de koelkast. (Het mag ook gerust een heel stuk langer.)

De vanilleroom

  1. Bereid de vanilleroom wanneer de mousse opgesteven is.
  2. Snijd een vanillestokje overlangs en schraap er met een mespunt de zaadjes uit.
  3. Voeg de vanillezaadjes en de suiker bij de room.
  4. Klop het mengsel tot een smeuïge slagroom. (niet te stijf)
  5. Lepel de slagroom op de opgesteven koffiemousse tot het glas vol is. Zo krijg je een mooi, wit slagroomrandje en lijkt het dessert sprekend op een glas koffie verkeerd.
  6. Werk elk glas af met af met een snuifje gemalen koffie en een chocolade koffieboon.