Logo DeRodeStoof

Recept Week 1 - 7 maart 2017: Romige spaghetti met kruidenkaas en gerookte zalm - Macaroni met hesp, kaas en spruitjes - Cannelloni met spinazie en ricotta

Romige spaghetti met kruidenkaas en gerookte zalm

5 personen

  • gerookte zalm 10 sneetjes
  • 1  bussel bieslook
  • 600 g spaghetti
  • 180 g kruidenkaas
  • 4  deciliter room
  • 2  blaadjes laurier
  • 4 takjes tijm
  •    klontjes boter
  • 2  teentjes look
  • 2  uien
  • zout
  • peper

Bereiding

Snij het donkerste loof en het wortelstuk van de stammen prei. Snij ze overlangs in twee en spoel de groente onder stromend water. Zorg ervoor dat restjes zand of aarde vantussen de compacte bladeren verdwijnen.
Pel de uien, snij ze eerst overlangs in twee en vervolgens in fijne halve ringen.
Pel de look en plet het vruchtvlees tot pulp.
Zet een ruime stoofpot op een matig vuur en smelt er een klont boter in.
Stoof daarin de halve uiringen en de lookpulp.
Snij elke stam prei eerst overlangs in kwarten en vervolgens in stukjes van een kleine centimeter breed. Doe de stukjes prei in de pot, roer en zet het vuur wat harder. Stoof de prei gedurende vijf minuten.
Vul een grote pot met water en breng het water aan de kook. Voeg een snuif zout toe. Gebruik veel water, want pasta wil zwemmen.
Knip enkele takjes tijm. Rits de blaadjes van de tijm en snipper ze met een scherp mes in zo klein mogelijke stukjes. Doe de snippers tijm samen met de laurierblaadjes in de pot met prei.
Schenk de room bij de gestoofde prei en doe ook de verse kruidenkaas in de pot. Roer en laat de roomkaas wegsmelten.  Zet het vuur zacht en laat de prei in roomsaus zo'n 10 minuten pruttelen.
Kook intussen de spaghetti beetgaar in het borrelende water. Ik reken een gaartijd die 1 minuut korter is dan wat de fabrikant adviseert. De spaghetti zal straks namelijk nog een beetje verder garen in de roomsaus.
Snipper de sprieten bieslook in zeer fijne stukjes. Wees niet te zuinig op het tuinkruid.
Snij de plakjes gerookte zalm in reepjes van ongeveer een centimeter breed.
Zet een kop met kookvocht van de pasta opzij. Giet de spaghetti af en stort de slierten in de pot met prei in roomsaus.
Voeg een scheutje van het kookvocht van de pasta toe en roer. Het water met zetmeel zorgt voor extra binding en glans.
Proef en kruid het gerecht met peper van de molen. Voeg enkel extra zout toe als de gerookte zalm niet te zout smaakt.
Roer de snippers bieslook en de reepjes gerookte zalm door de pasta.
Serveer de spaghetti met prei en zalm in een ruime serveerschaal en val aan.

Macaroni met hesp, kaas en spruitjes

6  personen

  • 600 g macaroni
  • 300 g gemalen kaas
  • 9 deciliter melk
  • 60 g bloem
  • 45 g boter
  • 300 g ham
  • 1.5 teen knoflook
  • 600 g spruiten
  • boter
  • 3 ajuinen
  • pepers
  • zout
  • nootmuskaat
  • 0,375 citroenen
  • peper
  • zout
  • nootmuskaat

De hesp en spruitjes

Breng water met een snuif bicarbonaat aan de kook in een kookpot.
Maak de spruiten schoon en rasp ze fijn.  
Kook de spruiten kort in het water. Giet af en laat uitlekken.
Smelt een klontje boter in een hoge pan.
Pel en snipper de uien. Stoof ze in de boter.
Kneus en pel de knoflook. Snipper het teentje fijn en plet met een mes. Doe het bij de uien.
Snijd de ham in reepjes. Stoof ze met de uien. Voeg er de spruiten aan toe en laat mee stoven. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
Breng water met een snuif zout aan de kook voor de pasta.
Zet de ovengrill aan.

De kaassaus

Smelt de boter in een steelpan.
Doe er de bloem bij, roer om en laat even mee bakken.
Giet de melk bij de roux en blijf roeren tot het een gebonden béchamelsaus is.
Voeg er de kaas aan toe.
Kruid de saus met peper, nootmuskaat en zout. Knijp er de citroen bij uit.

De pasta en afwerking

Kook de pasta gaar.
Giet de macaroni af en meng hem met de groenten en de kaassaus.
Schep alles in een grote ovenschaal en bestrooi met gemalen kaas.
Zet de schaal onder de ovengrill tot het gerecht een goudbruin, krokant korstje krijgt.

Cannelloni met spinazie en ricotta

Benodigdheden 5 personen

  • 15  cannelloni
  • 200gr mozzarella
  • 500gr ricotta
  • 300gr verse jonge spinazie
  • 125gr geraspte Parmezaanse kaas of blokjes
  • 3 teentjes  look
  • 1 el marjolein
  • Nootmuskaat ,boter, zout,olijfolie, 1 koffielepel  sambal ,peper
  • 1bakje kersttomaten
  • 1 l tomaten vlees of pulp
  • 2 uien
  • 100g zwarte ontpitte olijven
  • Basilicum
  • Scheut rode wijn

De tomatensaus

Plet de look fijn en snij de uien grof.
Verwarm een scheut olijfolie in een kookpot en stoof de uien samen met de look goudbruin.
Voeg de sambal toe en laat deze kort meebakken.

TIP: Als je niet van een pittige-pikante saus houdt, gebruik dan iets minder of geen sambal.

Schenk een scheut rode wijn in de pot en laat de alcohol verdampen.
Voeg de tomatenpulp toe.
Hak de olijven fijn, halveer de kerstomaatjes en voeg ze toe samen met de hele basilicumtakjes.
Laat het groentemengsel een kwartiertje sudderen.
Verwijder de takjes basilicum en kruid de saus naar smaak met peper van de molen en zout.

De vulling

Was de spinazie en snijd de blaadjes in zeer fijne reepjes.
Neem een kom en meng de spinazie met de ricotta.
Plet de look en hak de marjolein fijn.
Voeg ze toe aan het ricottamengsel samen met de geraspte Parmezaanse kaas en kruid met voldoende peper van de molen en nootmuskaat. (De vulling moet kruidig en krachtig smaken.)
Meng de vulling goed en voeg eventueel een snuifje zout toe.
Neem een ovenschotel en schep een grote lepel tomatensaus over de bodem van de schaal.  Schep het ricottamengsel in een spuitzak.
Vul er de cannellonibuisjes mee.

De afwerking

Schik de cannelloni op de bodem van de ovenschotel en schep er de rest van de saus over.
Verwarm de oven voor op 180°C.
•    187.5 g (buffel) mozzarella
Snij de mozzarella in schijfjes en schik ze op de ovenschotel.
Gaar de cannelloni 30 minuten in de oven (180°C)